Випускники та здобувачі ФФКСіЗ у часи війни на різних фронтах допомагають Україні – частина четверта

Факультет фізичної культури, спорту і здоров’я > Без категорії > Випускники та здобувачі ФФКСіЗ у часи війни на різних фронтах допомагають Україні – частина четверта

Факультет фізичної культури, спорту і здоров’я продовжує розповідати про своїх героїв у циклі публікацій про тих, хто не лишається осторонь цих жахливих подій – воює, волонтерить, транслює на увесь світ позицію України.

Ми уже розповіли про позицію всесвітньовідомих боксерів Віталія та Володимира Кличків, а також найяскравіші прояви патріотизму футболістів Віктора Циганкова, Тараса Качараби та Георгія Судакова, Артема Бондаренка, Ігора Пластуна та Юхима Коноплі. Нині ви маєте можливість дізнатися, що у ці непрості часи роблять для своєї країни низка інших спортсменів, які отримували освіту в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі.

Сергій Дзіндзірук

З перших днів війни колишній боксер, володар чемпіонського поясу WBО середньої вагової категорії, випускник університету взяв до рук зброю та став на захист України. Він одним з перших українських спортсменів записався до тероборони – в місті Бровари. І навіть свій 46 день народження 1 березня він святкував зі зброєю в руках.

Разом з тим, спільно з рядом відомих боксерів, направив загальний лист-звернення до всіх відомих організацій з метою посилення санкції російським боксерам.

«Якщо російський боксер мовчить про агресію та війну Росії проти України, значить, він підтримує це», – зазначається у листі. Відомі українці просять WBA, WBC, WBO, IBF дотримуватися раніше озвучених санкцій та не допускати до поєдинків російських боксерів.

Віктор Постол

Колишній чемпіон світу Віктор Постол (31-3, 12 КО) відреагував на початок широкомасштабного вторгнення Росії в Україну.

«Відчуваю себе добре. Зрозуміло, що в Україні не дуже хороша ситуація, тому, я намагаюся не думати про це, але про це не думати неможливо, тому що там моя сім’я. Звичайно, я думаю і переживаю з цього приводу, але намагаюся відволікатися. Дуже складно.

Зараз в Україні ніч. Моя сім’я спить, можна сказати, в бомбосховищі. Держава сказала зберігати спокій і не створювати паніку, не залишати міста, тому вони сидять вдома, а коли йде бомбардування, то вони ховаються в підвали. Божевілля, просто безумство. Я не розумію, навіщо це треба. Навіщо Росії Україна? Раніше ми просто дружили, а зараз воюємо. Навіщо все це взагалі, цього я не можу зрозуміти.

Не знаю, як я пропаду додому. Може бути, полечу до Польщі або в Румунію і буду перетинати кордон на машині.

Мені головне потрапити в Україну. Я буду Україну захищати і, в першу чергу, свою сім’ю. Буду захищати її там, де я живу», – зазначив спортсмен у інтерв’ю порталу «Sport.ua».

Дмитро Баток

«Мої дорогі друзі, мені, нашій країні Україна, потрібна будь-яка допомога, підтримка на акціях протесту проти російського нападу, зброя, матеріальна допомога. Я знаю, що в мене є багато людей з різних країн, допомагайте Україні чим можете. Наші сім’ї вбивають, і якщо ви нам зараз не допоможете, російські війська прийдуть до вас в хату!»,звернувся випускник університету Дмитро Баток своїм англомовним дописом до друзів, прихильників і міжнародної спільноти на своїй сторінці у Facebook, прикріпивши до нього світлину зі свого вікна. Протягом усієї війни Дмитро ділиться у соцмережах кадрами жахіть у Києві, Харкові, Куп’янську, Чернігові, Маріуполі.

Олена Кузьмич

У перші дні Олена Кузьмич, яка з 2007 по 2016 рік брала участь у турнірах всеукраїнського та світового рівнів, є суддею міжнародної категорії Всесвітньої федерації армрестлінгу (WAF), президенткою Професійної ліги армрестлінгу України (PAL Ukraine) та має низку нагород й не раз піднімала на п’єдисталах прапор України, опублікувала відкрите звернення до світової спільноти армрестлінгу.

«Сьогодні у моїй країни йде війна! Україна перебуває у вогні! Війна, яку розпочала держава-агресор – Росія! Окупанти під символікою «Z» знищують міста, села, інфраструктуру, вбивають мирних людей. Проте, представники російської і світової спільноти під знаком «Z» сьогодні вийшли на відкриття Першості Росії в знак підтримки війни в Україні та геноциду українського народу! […] прошу Правління Всесвітньої федерацї армрестлінгу (WAF) вжити всіх заходів щодо заборони будь-якої участі представників Федерації армрестлінгу Росії (FAR) у змаганнях міжнародного масштабу з подальшим виключенням цієї федерації з числа членів Всесвітньої федерації армрестлнгу (WAF); Головних суддів Всесвітньої федерацї армрестлінгу (WAF) прошу позбавити суддів Федерації армрестлінгу Росії (FAR) їх категорій та заборонити обслуговувати будь-які міжнародні турніри; Виключити Рабіновича зі складу класифікаторів армрестлерів з обмеженими можливостями Всесвітньої федерації армрестлінгу (WAF). Цей страшний час, який ми переживаємо пліч-о-пліч з українцями та усім світом! Закликаю не стояти осторонь цього конфлікту! Сподіваюся на Вашу тверду позицію, підтримку та розуміння!», – йдеться у зверненні, опублікованому на її сторінці в Facebook.

Пізніше вона привернула додаткову увагу до армреслінгу, а точніше до брехні з боку президента федерації армреслінгу рф, відсутність демократичних рішень будь-яких питань, повну відсутність відкритого діалогу.

Поза тим, в умовах воєнного стану Олена займалася та активно долучалася до збору коштів на бронежилети.

«Я дякую всім і кожному за Ваш внесок у нашу Перемогу, в допомогу людям, які вимушено її потребують… я не можу описувати зараз історії людей, з якими мені довелося працювати, тому що в цьому пості буде мало місця і недостатньо емоцій… Прошу вибачення, що так невчасно і так рідко ділюся з Вами фото-звітами. Дякую Вам особисто та передаю слова вдячності від усіх, хто отримав частинку тепла від кожного з Вас. Обіймаю! Продовжуємо!», – розповідає Олена і додає, що спільно з міжнародними друзями долучилася до чудової ініціативи Червоного Хреста в Сторумані, де почали благодійну організацію, аби люди могли віддати свій одяг Українському Червоному Хресту ociety. Він буде направлений українським біженцям.

Богдан Грицай

Українського борця вільного стилю Богдана Грицая, який відомий тим, що викликав Олександра Усика на бій без правил після провокаційного ролика від відомого боксера, мобілізували до лав Державної прикордонної служби України. Про це спортсмен повідомив у соціальних мережах.

«Минулий рік був сповнений безліччю подій, тому іноді доводиться корегувати свої плани та пріоритети. Мав готуватися до Олімпійських ігор, які стартуватимуть вже цього тижня, але Кабінет Міністрів України спільно з Міністерством освіти і науки прийняли незаконне рішення щодо реорганізації (ліквідації) Олімпійського коледжу імені Івана Піддубного, в якому я тренувався та працював протягом останніх 12 років. Після звільнення мене з посади викладача коледжу прийшла повістка до військомату. Медкомісія, і тепер я маю честь бути військовослужбовцем Державної прикордонної служби України! Слава Україні!», – написав Грицай у Facebook.

Олександр Маслак

«Сподіваюсь, те випробування, що припало на нашу долю, зміцнить наше суспільство могутнім бетоном», – пише у соцмережах Олександр, який нині захищає Батьківщину у військах зв’язку – спецпідрозділі української армії, який призначено для забезпечення зв’язку і управління військами та який представлено в кожному з видів військ ЗСУ.

«Усі, хто зараз одягнув військову форму та взяв до рук зброю, є міжнародним обличчям України. Тож пам’ятаймо про зовнішній вигляд, форму одягу, правила поводження зі зброєю та достойну загальну поведінку. Не дамо нікому шансу дискредитувати Збройні Сили України», – зазначає Олександр.

Назар Коваленко

Не бракує тих, хто захищає українську землю збройно, й серед атлетів Київщини. Крім тих, хто воює, багато й волонтерів. Авторитет спортсменів допомагає краще доносити правду про звірства московитських істот в Гостомелі, Ірпені, Бучі, Ворзелі, Іванкові на весь світ. Власне, зокрема з огляду на іміджову й інформаційну складові не так давно прийняло рішення дозволити виступи українцям на спортивних аренах керівництво нашої держави. Адже в такі дні подвійно важливо, аби у різних куточках планети підіймався наш синьо-жовтий стяг і лунав наш славень. Це символізує, що попри всі труднощі ми живі, ми не зламалися і продовжуємо боротися.

Серед оборонців рідного краю й Назар Коваленко – український спортсмен-легкоатлет, спеціалізується у спортивній ходьбі, майстер спорту України міжнародного класу (2009), член комісії атлетів Федерації легкої атлетики України, кавалер Ордена Данила Галицького, багаторазовий чемпіон та призер чемпіонатів та кубків України зі спортивної ходьби, рекордсмен України, учасник ігор у Лондоні та Ріо-де-Жанейро.

Факультет фізичної культури, спорту і здоров’я надзвичайно пишається такими студентами і випускниками. Вони зуміли стати не лише успішними спортсменами, але й достойними людьми – у такий непростий для України час не залишаються осторонь, а роблять все, що в їхніх силах, аби наблизити нашу перемогу. А вона уже не за горами, ми в це щиро віримо.

Віктор Куйбіда, за матеріалами ЗМІ