«Ми обов’язково відстоїмо нашу правду»: позиція відомих футболістів з «Шахтаря» та «Лудогорця», випускників УГСП в умовах війни

Факультет фізичної культури, спорту і здоров’я > Новини факультету > «Ми обов’язково відстоїмо нашу правду»: позиція відомих футболістів з «Шахтаря» та «Лудогорця», випускників УГСП в умовах війни

Ні для кого не секрет, що випускники та здобувачі Університету Григорія Сковороди в Переяславі в умовах повномасштабної війни з росією усіляко підтримують Україну – воюють, волонтерять, транслюють на увесь світ позицію України. Зокрема, факультет фізичної культури, спорту і здоров’я вирішив розповісти про своїх героїв, з цією метою розпочав цикл публікацій про тих, хто не лишається осторонь цих жахливих подій.

Ми уже розповіли про позицію всесвітньовідомих боксерів Віталія та Володимира Кличків, а також найяскравіші прояви патріотизму футболістів Віктора Циганкова, Тараса Качараби та Георгія Судакова. Нині ви маєте можливість дізнатися, що у ці непрості часи роблять для свої країни спортсмени Артем Бондаренко, Ігор Пластун та Юхим Конопля.

Артем Бондаренко

Футболіст донецького Шахтаря та молодіжної збірної України Артем Бондаренко в ексклюзивному коментарі для Футбол NEWS висловився про війну України проти російських окупантів та зізнався, що вирішив спілкуватися українською мовою:

«До початку вторгнення росії я справді спілкувався російською мовою. Але зараз я вирішив намагатися розмовляти українською. Можливо, це буде з помилками, але українською. Тому що мені соромно розмовляти мовою людей, які знищують нашу державу.

Намагаюся підтримувати форму всіма можливими способами. Займаюся вдома та інколи виходжу з друзями пограти в футбол, щоб зовсім не забути, що таке м’яч. Кожного дня підтримую зв’язок зі своїми друзями, партнерами по команді. Це Мудрик, Судаков, Бондар, Трубін. Дізнаємося, у кого яка ситуація в місті. Навіть не можу уявити, яким буде український футбол після війни. Але скажу, що всі думки з цього приводу відійшли на другий план. Важко думати про футбол, коли ти знаєш, що щодня гинуть люди.

Перше, що зроблю після війни – обійму свою родину, побачусь з друзями, які зараз розкидані по всій країні. Напевно, буду частіше робити те, що раніше постійно відкладав на завтра. Адже ми зрозуміли те, що потрібно цінувати кожну хвилину мирного неба над головою.

Я дуже пишаюся тим, що я українець. Думаю, що після нашої перемоги слова «я – українець» звучатимуть в усьому світі по-новому та дуже гордо. Хочеться звернутися до наших громадян – вірте у нашу перемогу та нашу армію. Перемога обов’язково буде за нами».

Також Артем Бондаренко дав інтерв’ю щодо життя в умовах війни та віри в перемогу українського народу.

«Дуже важко сприймати такі події, усвідомлювати, що це відбувається в нас удома, у нашій країні. Жахливо, що щодня гинуть невинні люди, мирні жителі та діти, руйнуються міста… Усе це – наче якийсь страшний сон, що подужав нас», – ділиться своїми думками футболіст.

На запитання «Як протягом цього часу змінилося життя твоє і твоєї родини? Чи знаходиш час для спілкування з партнерами по команді?» Артем відповів: «Звичайно, життя цілковито змінилося: тепер воно проходить у постійній тривозі. З’явились геть інші пріоритети та бажання. Особисто я маю зараз лише одну мрію – аби чимшвидше все це жахіття скінчилося. Із хлопцями зідзвонюємося, списуємося. Дізнаємось, яка в кого обстановка. Такі моменти взагалі допомагають ще більше цінувати дружбу та наше спілкування».

А коли у нього запитали про те, як зараз відомі люди, спортсмени можуть допомогти країні та українському народові, запевнив: «Кожен допомагає тим, чим може: хтось гуманітарно, хтось матеріально. Я щасливий, що в такий момент наша країна згуртувалась і всі є одержимими однією метою – перемогти в цій війні. Хочу щиро подякувати нашим воїнам, територіальній обороні, волонтерам – усім людям, які наближають Україну до перемоги. Ми обов’язково відстоїмо нашу правду!».

Ігор Пластун

Український захисник «Лудогорця» Ігор Пластун прокоментував атаку російських військ на острів Зміїний. Він опублікував у сторіс в своєму Instagram фото ділянки суші у Чорному морі, де кораблю рф протистояли прикордонники.

«Герої! Вас ніхто ніколи не забуде. А одного дня, вони справді разом зі своїм кораблем підуть на х**», – у коментарі до свого фото написав Пластун.

Крім того, Ігор Пластун назвав президента рф дияволом. За його злодіяння у родини Ігоря у Болгарії просять вибачення інші росіяни.

«У нас була гра, до моєї дружини підходили люди, небагато. Розград – невелике місто в Болгарії, але тут є деякі сім’ї з Росії, з України. До моєї дружини підходили росіяни, казали: «Вибачте нас, будь ласка. Це не наші ідеї, не те, що ми хочемо»», – наводить слова 31-річного Пластуна Tribuna.com.

«Звісно, вони нічого не можуть зробити. Один диявол зі своєю свитою зумів так розізлити людей, і та ненависть, яка є в нас – думаю, ми всі це відчуваємо», – сказав Пластун.

«Наш народ уже ніколи не програє», – переконаний український футболіст.

 Юхим Конопля

Захисник «Шахтаря» Юхим Конопля розповів для «ПРОФУТБОЛ Digital» про життя за умов війни, благодійність і повагу до нашого народу.

«Сприймаю все виключно негативно і з жахом: те, що відбувається зараз у нас, – це просто неприпустимо, це злочинний вандалізм, варварство та всі синоніми цих слів.

Моє життя, як і у всіх, перекинулося з ніг на голову. Ми змушені були чотири рази переїздити з місця на місце й тільки зараз десь осіли. Так склалося, що це виявився єдиний населений пункт, де можна було хоча б знайти житло. При цьому батьки дружини – під Маріуполем, і за них я переживаю найбільше.

Гадаю, окрім публічних заяв про ситуацію, всі футболісти та знаменитості, хто може допомагати, мають робити це. Якщо хтось не афішує своєї допомоги, не розповідає, то це не означає, що він нічого не робить.

Знаю, що всі наші хлопці допомагають матеріально: хтось армії, хтось мирному населенню. Особисто я надаю підтримку звичайним українцям: пенсіонерам і тим, у кого складна життєва ситуація.

Багато хто зараз утратив роботу й потребує хоч якихось засобів на існування. Є ті, хто живе за умов справжньої гуманітарної катастрофи, кому потрібні одна-дві тисячі гривень, аби елементарно вижити. Ось я й намагаюся допомагати таким людям.

Упевнений, ми будемо ще сильнішими після того, як усе це скінчиться. А скінчиться все, безперечно, нашою перемогою! Адже ми – сильний, мужній, хоробрий народ. Після закінчення цієї війни нас поважатиме весь світ, з нами рахуватимуться всі. Українці заслужили цієї поваги. Все буде Україна!», – заявив гравець.

Юхим також розповів про волонтерство під час війни:

«Я особисто ЗСУ та Нацгвардії не допомагав. Допомагав другові, який зараз під Авдіївкою у мотострілецькій бригаді. Я просто скидав йому гроші, щоб він міг купити п’ятьом чи десятьом своїм хлопцям теплі речі, тому що у них немає можливості взяти щось нове. Дуже багато футболістів допомагає з-за кордону, легіонери наші надають військову допомогу, Америка, Євросоюз. ЗСУ є кому допомагати. Ми ж допомагаємо людям, які цього потребують, втратили роботу, кому потрібно виїхати з гарячих точок, зокрема з Маріуполя та Харкова.

Купуємо ліки людям похилого віку. Ми з Настею (дружиною, – прим.) постійно ходимо в магазини, купуємо 3-4 пакети з продуктами: яйця, молоко, крупи, хліб, олію, шоколадки, печиво. Я постійно на касі в магазині бачу пенсіонерів, які набирають. Хто їм допоможе, якщо не я? Я не можу всім допомогти, але ще до воєнного стану у Києві намагалися підтримувати бабусь та дідусів, які не могли собі дозволити продукти», – ділиться Конопля в інтерв’ю.

Спорт у наші дні не може бути поза політикою, а обурлива реакція футбольного світу на розв’язану проти України варварську війну – переконливе цьому підтвердження. Надзвичайно приємно, що серед таких людей – студенти і випускники факультету фізичної культури, спорту і здоров’я. Ми щиро пишаємося вами, адже свою публічність можна було використати по-різному, ви ж спрямували її у правильне русло.

 

Віктор Куйбіда, за матеріалами ЗМІ