Як випускники університету, всесвітньовідомі боксери Віталій та Володимир Клички допомагають Україні в умовах повномасштабної війни з росією

Факультет фізичної культури, спорту і здоров’я > Новини факультету > Як випускники університету, всесвітньовідомі боксери Віталій та Володимир Клички допомагають Україні в умовах повномасштабної війни з росією

Факультет фізичної культури, спорту і здоров’я Університету Григорія Сковороди в Переяславі починає цикл публікацій про своїх випускників та здобувачів, які в умовах повномасштабної війни з росією наново проявили свій характер та чітку громадянську позицію і з перших днів війни воюють, волонтерять, транслюють на увесь світ позицію України.

На прикрість, бурхливість стрічок соціальних мереж затирає вчинки й імена, тому ми зібрали найяскравіші прояви того, чим зараз займаються студенти і випускники факультету поза спортом та іншою звичною для них зайнятістю. У першій публікації розповідаємо про всесвітньо відомих українських боксерів, випускників факультету Віталія та Володимира Кличків.

«Це вже кривава війна. В мене немає вибору. Я мушу це зробити. Я буду боротися» – таку заяву 25 лютого, зробив мер Києва Віталій Кличко в ефірі ток-шоу «Good Morning Britain», вирішивши захищати Україну зі зброєю у руках. У свою чергу, Володимир Кличко, який раніше вступив до територіальної оборони Києва, наголосив, що захищатиме демократію і суверенітет країни.

«Зараз путін використовує військову риторику. Він чітко дає зрозуміти, що хоче знищити державу Україна і суверенітет її громадян. За цими словами слідують обстріли і танки. Ми переживаємо руйнування і смерті. Ми будемо захищати всіма способами і боротися за свободу та демократію», ‒ наголосив Володимир.

Слід зазначити, що Володимир Кличко ще до війни записався до лав територіальної оборони, проте більшість часу допомагав братові-мерові залучати мільйони доларів та достукуватися до найвпливовіших світових лідерів – Його Святості Папи Франциска, Ахмеда Мохамеда Ахмеда Ель-Таеба, Дайлай Лами, головного рабина Ізраїлю Давида Баруха Лау та патріарха Кирила першого і запросили їх приїхати до Києва, щоб продемонструвати своє співчуття та об’єднатися разом дух гармонії, який потрібен Україні та всьому світу. Також Володимир записав емоційно-патріотичне відеозвернення до громадян росії.

Завдяки братам в Україну прийшли сотні автівок. Поза тим, вони залучають світові ЗМІ, гуманітарну та військову допомогу.

«Завдяки інтернаціональній мережі зв’язків нас чують. Зокрема, Німеччина, яка на початку хоч і не підтримала Україну екіпіруванням і закриттям Північного потоку 2, але з 2014-го вона помагала Україні і продовжує це робити й до тепер в гуманітарному та медичному плані. Це велика допомога, яку вдається залучати в Україну», ‒ розповів Володимир Кличко. Зараз інстаграм-стрічка легендарного боксера, який ще у грудні робив селфі із Томом Крузом, заповнена прямими ефірами з місць авіаударів, відеозверненнями до країн Заходу, роликами з тренувань тероборони, кривавими фактами злочину проти його, українського, народу. Маючи можливість безтурботно піклуватися про Україну з-за кордону, він тут, у Києві, аби пришвидшити нашу спільну перемогу!

Разом з братом Віталієм ексчемпіон світу з боксу включився до прямого етеру BBC Radio 5 та розповів про агресію путінських військ в Україні.

«Кожен українець, включаючи мене з братом, – мішені. І це вже втілено, на жаль, убито дітей, жінок, мирних людей. Кожна людина – ціль. Ми всі мішені. Тому що ми обрали шлях стати частиною ЄС, Європи та демократичних цінностей. Якщо ви думаєте інакше, ви все одно є мішенню» переконані легендарні брати.

Кличко-молодший головною для себе місією під час війни бачить інформування світу щодо реалій в Україні. Чергове інтерв’ю, тепер британському загальнодоступному каналу новин GBNews, українець розпочав із зізнання. Володимир сказав, що не вірив, що в житті зіткнеться віч-на-віч з війною:

«Я ніколи в житті не думав, що зіткнуся з війною. Тут немає жодних правил, це нелюдяно. Ця так звана «спецоперація», яку російська армія розпочала разом з її головнокомандувачем Володимиром Путіним, просто руйнівна. Дуже важливо розуміти, що згідно з російською пропагандою, Україна – це лише початок. Я хочу звернутися до вільного світу: ми маємо зупинити вторгнення Росії в Україну зараз. Немає жодних інших шляхів, тільки зупинити Росію тут. Інакше ця війна продовжуватиметься. Не можна відводити погляд убік та думати, що Україна десь далеко і не пов’язана з вашим домом. Повірте мені, якщо ви пасивно спостерігаєте, то ви є частиною цього вторгнення. Тому дуже важливо зупинити цю війну разом»  говорить Володимир.

Віталій Кличко, який є мером міста Києва, запевнив, що в українській столиці працює вся критична інфраструктура, а також наголосив на тому, що ця війна – «це велика трагедія не тільки для України». Володимир Кличко, своєю чергою, у цьому відео звернувся як російською, так і англійською мовами, підкресливши, що напад Росії на Україну – це справа не тільки українців, а й усієї Європи та світу:

«Звертаюсь до міжнародних партнерів. У ці дні відбувається трагедія в Україні, у нашій країні. Ця трагедія і безглузда війна може захопити і ваш дім. Ця трагедія може піти не тільки в Європу, а й у весь світ. Спільними зусиллями необхідно зупинити цю війну та агресію. Цю безглузду війну, у якій не буде переможців. Не дайте цьому продовжуватись в Україні, у Європі та у світі»  зазначив він.

Наприкінці квітня журнал The Ring випустив новий номер журналу, присвятивши його найтитулованішим братам в історії боксу Віталію та Володимиру Кличкам. Брати Клички, які боронять Україну від російських окупантів прикрасили обкладинку спецвипуску під назвою «Справжній бій». Назву журналу оформили в кольорах українського прапора.

Уже не вперше колишній чемпіон світу в надважкій вазі Володимир Кличко прокоментував вторгнення Росії в Україну:

«Перша жертва війни – правда. Це не конфлікт чи спецоперація – це війна. Це сльози, кров, дим, крики та мовчання загиблих. Вільному світу варто не лише надсилати нам співчуття, а й забезпечити захисним озброєнням.  Ви також можете допомогти нам на економічному фронті, створюючи тиск та ізолюючи путінську Росію, яка розпочала цю кримінальну війну в Україні. Яка продовжується з вашою байдужістю… Ми повинні зупинити потоки фінансування цієї машини для вбивств. Люди Європи, люди вільного світу. Не час звикати до жахів війни. Героїчний опір українського народу не може продовжуватися вічно. Або ми всі будемо як українці, або ми програємо. Ми або нехтуватимемо нашою єдністю й падемо один за одним, або будемо об’єднані й разом побудуємо світ. Так, ми так і вчинимо», – сказав Кличко.

«І я, і мій брат Володимир продовжуємо спілкуватися з іноземними ЗМІ. Маємо дуже багато запитів. І даємо по кілька інтерв’ю та включень наживо щодня. Ми використовуємо всі можливості, щоб донести світу правду про те, що відбувається сьогодні в Україні, як Росія знищує нашу державу та вбиває мирних українців. Залучаємо необхідну допомогу та підтримку», – натомість повідомив Віталій Кличко.

Також Володимир Кличко в ефірі CNN нагадав світовим лідерам про їхні обіцянки. Він додав, що війна з Росією – це битва між добром і злом.

«Скільки ще світ буде спостерігати? Напередодні широкомасштабного російського вторгнення в Україну, світові лідери обіцяли РФ «тяжкі наслідки» за такі дії. Після геноциду, який вчинили російські орки в Бучі, Ірпені, Гостомелі, Бородянці і який вони продовжують на тимчасово окупованих територіях, після буквального знищення багатьох українських міст та селищ, «тяжкі наслідки» вже мали б настати», – сказав Володимир Кличко.

19 квітня в інтервʼю CNN учасник територіальної оборони Києва Володимир Кличко заявив, що Росія спробує піти далі на захід, якщо візьме під контроль східну частину України.

«Ми очікуємо чого завгодно, особливо щодо столиці. Звісно, ми чекаємо, коли вони повернуться. Ми цього чекаємо. Якщо ви вторгаєтеся до країни, очевидно, ви націлитеся на столицю країни», – сказав Кличко-молодший і додав, що допомога «вкрай необхідна».

«Ми можемо захищати свою країну під час війни лише зброєю. Іншого шляху немає. Інакше безглузде вбивство мирного населення і руйнування нашої інфраструктури триватиме. Я не думаю, що нам потрібні військові (з-за кордону – ред.). Нам просто потрібна зброя, щоб захистити себе», – вказав Володимир Кличко.

Колишній чемпіон світу з боксу у важкій вазі також наголосив на необхідності закрити небо над Україною, до чого раніше закликав міжнародну спільноту Володимир Зеленський, однак останнім часом український президент не говорить про це.

«Якщо союзники і партнери не зможуть закрити небо над Україною, нас постійно бомбардуватимуть ракетами та завдаватимуть авіаударів. Тож якщо ви не закриваєте небо, просто дайте нам зброю. Ми самі закриємо небо. І у нас достатньо волі, щоб захистити нашу країну. Нам просто потрібна техніка, щоб це зробити», – відзначив Володимир Кличко.

На початку травня мер Києва, голова Асоціації міст України Віталій Кличко поспілкувався у он-лайн режимі з Генеральним секретарем Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи Андреасом Кіфером. Обговорили, зокрема, ситуацію в Києві та в Україні, яка героїчно відстоює сьогодні свою державність і свободу у війні, з якою прийшов російський агресор.

«Також ішлося про законодавчі ініціативи уряду під час воєнного стану, національну програму відбудови України та залучення місцевих органів влади до її реалізації, – зазначив Кличко. – Ми сподіваємося, що вже заявлені пропозиції різних міст щодо спільного відновлення українських громад, будуть втілені. А також сподіваємося на системну співпрацю в цьому напрямку з нашими європейськими містами-побратимами», – підкреслив Віталій Кличко.

Андреас Кіфер наголосив на подальшій підтримці місцевого самоврядування в Україні під час війни. Зокрема, в розбудові ефективної співпраці та партнерства українських громад з муніципалітетами Європи та в наданні допомоги, якої сьогодні потребують українські міста та селища.

Також столичний очільник зустрівся з лідером найбільшої опозиційної партії Німеччини – Християнсько-демократичний союз – Фрідріхом Мерцем. Він приїхав в Україну з візитом підтримки українського народу, який бореться за свою державність і незалежність. Мерц зазначив, що позиція Німеччини – чітка. І свідчення цьому, зокрема, – резолюція, ухвалена нещодавно Бундестагом, щодо постачання Україні озброєння. Бо Україна сьогодні, підкреслив голова ХДС, захищає не тільки свою землю, а й демократію і свободу всієї Європи.

Віталій Кличко зауважив, що Фрідріх Мерц завжди мав проукраїнську позицію – і щодо Північного потоку-2, і – від початку вторгнення Росії – виступав за постачання Україні зброї. А також Кличко подякував німецькому політику за його принциповість і підтримку європейських прагнень українців.

У той же день випускник УГСП зустрівся й з мером Брюсселя Філіпом Клозом, який приїхав до Києва на запрошення Кличка. Гість передав Києву дві карети швидкої допомоги, обладнані всім необхідним, які закупила мерія бельгійської столиці. А також – три тони критично важливих медикаментів та засобів. Загалом з Брюсселя до України за час варварської війни, яку розв’язала Росія, прибули 57 вантажівок з гуманітарною допомогою. Це – і продукти харчування, медикаменти, товари першої необхідності, військове спорядження, засоби гігієни, одяг та взуття.

Під час візиту в українську столицю Філіп Клоз відвідав 4 київських лікарні, які Брюссель готовий забезпечити критично необхідним обладнанням. – зокрема, для протезування постраждалих від бойових дій. Поза тим мер Брюсселя побував у Бучі та Бородянці.

«Я вдячний вам і вашому уряду за ту допомогу, яку отримують постраждалі від російської навали міста України. А також за те, що Бельгія надала прихисток тисячам українських біженців, які рятуються від війни. Та надає їм необхідну медичну допомогу, соціальну», – сказав Віталій Кличко під час зустрічі з Філіпом Клозом.

А наша факультетська та університетська родина горді того, що мають таких випускників. Наша єдина позиція наразі є важливою та необхідною, і Віталій та Володимир доводять це на власному прикладі. Переконані, що поки українці героїчно битимуться за свою державність та свободу, ми не переможні.

Віктор Куйбіда, за матеріалами ЗМІ