Знайомтеся із новими підручниками та навчальними посібниками викладачів кафедри медико-біологічних дисциплін і валеології

Факультет фізичної культури, спорту і здоров’я > Новини кафедри медико-біологічних дисциплін і валеології > Знайомтеся із новими підручниками та навчальними посібниками викладачів кафедри медико-біологічних дисциплін і валеології

В Україні розпочався новий навчальний рік, і для кожного з нас, з тої чи іншої причини, його старт є подією надзвичайно радісною та особливою. Відтак, початок 2019-2020 навчального року ознаменувався виходом низки підручників та навчальних посібників підготовлених викладачами кафедри медико-біологічних дисциплін і валеології.

Зокрема, у співавторстві доктора історичних наук, професора Надії Іванівни Коцур і кандидата історичних наук, доцента Лідії Павлівни Товкун вийшов друком підручник «Валеологія», що покликаний дати студентам змогу засвоїти окреслений навчальною програмою обсяг теоретичних знань валеологічного змісту, а отримані знання і їх реалізація в педагогічній діяльності стануть запорукою формування оздоровчого світогляду в учнів, створення стійких мотивацій щодо ведення здорового способу життя.

Підручник складається з двох частин та включає одинадцять розділів, які охоплюють теоретичні основи валеології, висвітлюють актуальні питання здорового способу життя, шляхи формування, збереження і зміцнення фізичного, психічного, духовного та репродуктивного здоров’я. Він рекомендований для студентів усіх спеціальностей педагогічних закладів вищої освіти освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр», складений відповідно до навчального плану і навчальної програми. Авторами творчо враховані матеріали провідних вітчизняних і зарубіжних науковців у галузях охорони здоров’я та валеології, нормативні документи, програми з валеології. Запропонований підручник також може бути корисним для широкого кола читачів, які зацікавлені у формуванні, збереженні, зміцненні індивідуального здоров’я та забезпеченні повноцінного генофонду нації.

Крім того, нещодавно вийшов у світ підручник «Охорона праці в галузі» за авторства кандидата історичних наук, доцента Катерини Сергіївни Вариводи і кандидата історичних наук, доцента Світлани Іванівни Горденко.

У підручнику висвітлено правові й організаційні питання законодавчої і нормативної бази охорони праці та основні принципи державної політики в цій галузі. Розглянуто питання основ фізіології, психології, гігієни праці та виробничої санітарії, наведено гігієнічні характеристики основних шкідливих виробничих чинників та особливості їх біологічної дії на організм людини, а також заходи профілактики. Окреслено заходи щодо забезпечення електробезпеки та пожежної безпеки, суть і складові системи пожежного захисту. Поглиблено висвітлено правила надання долікарської допомоги при надзвичайних станах і ситуаціях.

Підручник адресовано студентам усіх спеціальностей педагогічних закладів вищої освіти, науково-педагогічним працівникам, практичним працівникам освітньої та виробничої сфер.

У свою чергу, побачив світ й навчальний посібник з курсу «Вікова фізіологія, валеологія, шкільна гігієна і безпека життєдіяльності» за авторства кандидата історичних наук, доцента Ольги Аркадіївни Палієнко і старшого викладача Тамари Юріївни Єрічевої.

У ньому висвітлено шляхи формування, збереження та зміцнення індивідуального здоров’я шляхом застосування неспецифічних загальнооздоровчих засобів, фізичної підготовленості, психоемоційного розвантаження та психофізичного тренування. Видання включає практичні заняття з основних тем курсу вікова фізіологія, валеологія, шкільна гігієна і безпека життєдіяльності. Навчальний посібник підготовлений для студентів вищих навчальних педагогічних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації.

Зацікавилися? Тоді запрошуємо Вас ознайомитися із підручниками в бібліотеці нашого університету.

Прес-служба кафедри медико-біологічних дисциплін і валеології

Leave a Reply