Подорож у Карпати: маршрути та враження мандрівників нашого університету

Факультет фізичної культури, спорту і здоров’я > Новини факультету > Подорож у Карпати: маршрути та враження мандрівників нашого університету

З 20 по 25 травня 2019 року, вже всьоме поспіль студенти факультету фізичного виховання (Аліна Козлова, Олександра Кононенко, Роман Білоусов, Віталій Шевченко, Вадим Бовшик, Радіон Фесенко, Богдан Антонченко, Владислав Верна, Вадим Бабич) та природничо-технологічного факультету (Сніжана Ковальчук, Альона Кисельова, Марія Митчик) разом з викладачами кафедри спортивних дисциплін, ігор та туризму (кандидат наук з фізичного виховання та спорту, доцент Віталій Поліщук, кандидат наук з фізичного виховання та спорту, доцент Ігор Палатний, викладач Едуард Юрченко) мандрували стежками  Українського Прикарпаття. Наймолодшим учасником цієї подорожі була 11-річна учениця місцевого ліцею-інтернату «Патріот» Катерина Поліщук.

Прибули потягом до смт. Ворохта, подорожуючі розмістили наметовий табір в рекреаційній зоні, на березі річки Прут, поблизу цілющого мінерального джерела. Ворохта  відома тим, що є центром зимових видів спорту: тут є комплекс  чотирьох трамплінів, які штучно покриті і діють цілорічно. Крім того, Ворохта приваблює туристів ще й своїм чистим, гірським повітрям, зручним розташуванням поблизу гірських хребтів та наявністю цікавих туристичних об’єктів.

За період перебування у Карпатському регіоні учасники подорожі  разом зі своїми керівниками підкорили найвищу вершину Українських Карпат – Говерлу (2061 м.), помилувались красою водоспаду Гук (Женецький), побачили цікаві краєзнавчі об’єкти, посмакували смачними гуцульськими стравами. Дізналися, що «Говерла» з угорської мови, дослівно, означає «сніжна гора», що й дійсно є правдою, адже назва гори, фактично, описує реальну засніженість цієї вершини (навіть влітку тут є сніг). Сковородинівці з’ясували, що арочний міст-віадук, майстерно збудований австро-угорцями ще в ХІХ столітті (його довжина 130 м.), є визначною архітектурною пам’яткою і одним з найбільших кам’яних мостів у Європі. А водоспад Гук (висота 15 м.) є одним із наймолодших водоспадів, оскільки утворився у післявоєнні роки у результаті повені. Пояснюючи причину такого імені, місцеві кажуть, що все це через гул, який доноситься від нього. На останній день мандрівники випробували ще одну цікавинку цього регіону – купання у чанах, що, як відомо, є дуже корисною і приємною справою – особливо після дощових днів у подорожі.

Радісно, що цьогорічний дощовий травень таки не завадив групі здійснити відвідати усі заплановані локації.

Хотілося б подякувати всім студентам, які взяли участь у цій туристичній подорожі. А також дякуємо адміністрації нашого університету, завдяки яким проведення туристичної подорожі для студентів університету в Карпатському регіоні стало реальністю. Вважаємо, що такі мандрівки пропагують здоровий спосіб життя студентської молоді та здійснюють профорієнтаційну місію, адже доводять, що навчатися у ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» весело, круто та престижно.

Керівники подорожі  Віталій Поліщук та Ігор Палатний

Leave a Reply