Факультет фізичної культури, спорту і здоров’я > Вітання > З якими результатами повертаються з Олімпійських ігор 2024 року у Парижі студенти та випускники УГСП?

Олімпійські ігри в Парижі стали важливим етапом для багатьох українських спортсменів, зокрема вісьми студентів та випускників Університету Григорія Сковороди в Переяславі. Їхні виступи були сповнені напруження та емоцій, хоча й не всім вдалося досягти високих результатів. У всякому разі для рідного факультету фізичної культури, спорту і здоров’я вони беззаперечні молодці, а відтак ми не можемо не розповісти вам про їх успіхи.

Насамперед варто зауважити, що Олімпійські ігри 2024 року в Парижі стали однією з найочікуваніших спортивних подій сучасності. Нагадаємо, що вони тривали з 26 липня по 11 серпня 2024 року. Париж приймав Олімпіаду втретє в своїй історії, а ігри повернулися до Франції через 100 років після останнього проведення – в 1924 році. Протягом кількох тижнів проведення за першість змагалися тисячі спортсменів з усього світу.

Борчиня вільного стилю Тетяна Сова-Ріжко у ваговій категорії до 68 кг, мала великі надії на ці Ігри, проте на жаль, програла в 1/8 фіналу представниці Індії Ніші Ніші. Попри це, її участь у змаганнях на такому високому рівні є важливим досягненням і досвідом для подальших спортивних звершень.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дещо інша історія трапилася з борчинею Аліною Грушиною-Акобією. Вона поступилася у чвертьфіналі Олімпійських ігор у Парижі у ваговій категорії до 57 кг. Бронзова медалістка чемпіонату світу – 2023 розпочала виступ у Парижі поєдинком з вихованкою української боротьби Анастасією Лисак, яка виступає з Польщу та ставала третьою на ЧС-2022.  Грушина-Акобія невдало розпочала сутичку та поступалася після першого періоду з рахунком 5:9. Проте наприкінці поєдинку українка перехопила ініціативу та вирвала перемогу 16:13.

У 1/4 фіналу наша Аліна зустрілася з олімпійською чемпіонкою Ріо-2016 Хелен Маруліс зі США. Українка знову невдало розпочала поєдинок та програла перший період 0:5. Цього разу вона не змогла перехопити ініціативу та поступилася 4:7.  Її виступ став яскравим прикладом незламної волі та відданості спорту.

Сковородинівець-боксер Дмитро Ловчинський вибув на старті турніру вагової категорії понад 92 кг. Олімпійському дебютанту та учаснику Європейських ігор-2023 в 1/8 фіналу випало битися з австралійцем Теремоаною Жуніором, який минулого року виграв «золото» Тихоокеанських ігор з боксу.

Уже на другій хвилині Дмитро вперше побував у нокдауні. На заключній хвилині першого раунду рефері вдруге взявся відраховувати нокдаун — українець зумів продовжити поєдинок. Ловчинському не вдалося завершити перший раунд. За 25 секунд до гонга українець пропустив удар справа й опинився на підлозі рингу — рефері просигналізував про дострокову перемогу Теремоани.

Після завершення бою результат прокоментував тренер збірної України Дмитро Сосновський, який констатував: розмір австралійця зіграв вирішальну роль у визначенні переможця.

«Настільки нерівні сили між боксерами? Напевно. Габарити великі, та антропометрія різна. Передня рука хороша – [Ловчинський] не зміг до нього підійти. Десь почав помилок припускатися, опускав руки, у цей час почав пропускати досить важкі удари. Є як є», – підсумував Сосновський.

«Дмитро перемагав цього австралійця на міжнародних турнірах рік тому, за цей час він виріс. Це ж бокс, тут може один епізод у поєдинку чи один удар вирішити все, тим паче в суперважкій вазі».

Український плавець-сковородинівець Владислав Бухов у шостий змагальний день подолав кваліфікацію на 50-метрівці вільним стилем. У кваліфікаційному запливі на 50 метрів вільним стилем він показав час 21.89 секунди та став 11-м. Для потрапляння до півфіналів необхідно було увійти до шістнадцяти найкращих плавців. Кваліфікація на 50-метрівці вільним стилем складалася із десяти запливів. Українець змагався у восьмому запливі разом зі срібним призером Олімпіади-2020 у Токіо Флораном Маноду. Свій заплив він закінчив четвертим, програвши третьому ізраїльтянину Майрону Черуті 0.01 секунди.

За підсумками десяти запливів Бухов розділив 11-те місце з мексиканцем Габріелем Кастано Гарсією. Найшвидшим у відборі був Кемерон Макевой, який проплив дистанцію за 21.32 секунди. Бухов став першим українським плавцем, якому вдалося подолати кваліфікацію на літніх Олімпійських іграх-2024.

Збірна України з футболу програла Аргентині і залишила Олімпіаду у Франції. Матч закінчився з рахунком 0:2 на користь аргентинців. Українці вперше брали участь в змаганнях з футболу на Олімпіаді. До команди увійшли студенти ІІІ курсу Ілля Крупський, Кирило Сігеєв і випускники Дмитро Криськів та Максим Брагару. Зустріч відбулася на «Ліон Стадіум» в однойменному місті.

«Мабуть, результат матчу не по грі, він не відповідає дійсності. Закономірність же результату – у тому, що майстерність конкретного епізоду вирішується індивідуально гравцями. В Аргентини індивідуальність була присутня, тому маємо такий рахунок. Але що стосується самої гри – ми без перебільшення грали краще за Аргентину і не заслуговували на поразку», – сказав тренер збірної Руслан Ротань у коментарі журналістам.

Перед завершальним третім туром в групі В, де грала Україна, була максимально заплутана ситуація – всі команди мали по три бали. Фаворит групи Аргентина програла в першому турі збірній Марокко, а Україна неочікувано поступилася Іраку.

В другому турі українці і аргентинці виграли в своїх суперників – марокканців і іракців, відповідно. Тож перед завершальним туром шанси посісти дві перші позиції і, відповідно, вийти з групи в плей-офф теоретично мали усі команди.

Щоб не зважати на додаткові показники, українські футболісти мали вигравати в збірної Аргентини. Будь-який інший результат ставив під питанням подальшу участь української збірної на турнірі. Також, на жаль, через насичений футбольний графік сезону 2023/24 Україна не змогла доєднати до своєї олімпійської команди своїх найсильніших гравців. Зокрема легіонерів з клубів англійської Прем’єр-ліги: Олександра Зінченка, Іллю Забарного і Михайла Мудрика. Дехто з них відверто заявив, що не має сил і бажання їхати на Олімпіаду і планує зосередитись на клубному футболу, інших гравців не відпустило керівництво клубів.

Тож на олімпійський турнір Україна прибула не в найсильнішому складі. За оцінками букмекерів, шанси українців вибороти золоту медаль складають 18 до 1. У рейтингу олімпійських футбольних збірних вона перебуває на 6-7 місцях.

Результати студентів та випускників Університету Григорія Сковороди в Переяславі на Олімпійських іграх у Парижі підкреслюють важливість постійної підготовки та відданості спорту. Хоча не всі змогли досягти бажаних результатів, їхня участь в Іграх свідчить про високий рівень спортивної підготовки в університеті. УГСП, рідний факультет, ваші наставники та одногрупники пишаються вами, українські та сковородинівські олімпійці!

 

 Максим Левченко, за матеріалами ЗМІ