Факультет фізичної культури, спорту і здоров’я > Новини кафедри медико-біологічних дисциплін і валеології > Для викладачів і співробітників УГСП провели курси із надання долікарської медичної допомоги: як це було

Представники кафедри медико-біологічних дисциплін і валеології факультету фізичної культури, спорту і здоров’я, за ініціативи ректора Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталія Коцура, організували курси із надання долікарської медичної допомоги. Вони відбувалися протягом минулого робочого тижня – з 7 по 11 листопада.

Метою цих курсів було навчити науково-педагогічних працівників і співробітників університету надавати першу домедичну допомогу в умовах воєнного стану. Знаємо, що шляхом проведення необхідних найпростіших медичних заходів можна врятувати життя потерпілому, зменшити його страждання і попередити розвиток можливих ускладнень. Ще одним важливим моментом є можливість в подальшому передавати ці знання іншим людям.

Повідомляється, що до заходу долучився увесь колектив кафедри медико-біологічних дисциплін та валеології. Усі бажаючі отримали сертифікати. Їх підготували у Центрі неперервної освіти «Освіта для сталого розвитку – інтегральне лідерство» УГСП відповідно до програми, розробленої для проведення цих курсів.

Як розповідають організатори, у ході занять було задіяне новітнє обладнання. Зокрема, манекени типу «фантом» для відпрацювання серцево-легеневої реанімації, спеціальні мішки АМБУ для вентиляції легень, шийні корсети, військові медичні аптечки, турнікети – все те, що використовується зараз на фронті.

«Нашою задачею було продемонструвати, як можна своїми руками, без лікаря, за допомогою підручних засобів врятувати життя людині при різних обставинах. У майбутньому плануємо проведення схожих заходів для студентів. Звісно, на багатьох факультетах викладають дисципліни з домедичної допомоги, але, за бажання здобувачів, зробимо такі курси і для них. А також, можливо, вже з Нового року організуємо навчання для вчителів закладів середньої освіти міста та району», – ділиться ініціатор курсів кандидат історичних наук, старший викладач Юрій Козубенко.

Курси уже пройшли працівники Загального відділу, Відділу міжнародних зв’язків, Навчально-наукового відділу, Соціально-гуманітарного відділу, Бібліотеки і Бухгалтерської служби. Долучилися викладачі таких кафедр: Публічного управління та адміністрування, Політології, Соціальної педагогіки і соціальної роботи, Педагогіки, теорії та методики початкової освіти, Цифрових технологій, Менеджменту, практичної психології та інклюзивної освіти, Філософії і соціальної антропології імені професора І. П. Стогнія, Професійної освіти, Психології і педагогіки дошкільної освіти, Географії, екології і методики навчання. А також представники деканатів ФІСПО і ФФКСІЗ.

 

Пресцентр кафедри медико-біологічних дисциплін і валеології