Факультет фізичної культури, спорту і здоров’я > Новини кафедри медико-біологічних дисциплін і валеології > Глобальні виміри безпеки життєдіяльності дітей і молоді: на базі університету відбулася Міжнародна науково-практична конференція

23-24 вересня 2021 р. на базі Університету Григорія Сковороди в Переяславі відбулася ХІ Міжнародна науково-практична інтернет-конференція «Безпека життєдіяльності, екологія і охорона здоров’я дітей і молоді ХХІ сторіччя: сучасний стан, проблеми та перспективи». Метою конференції було забезпечити систематичність, послідовність і наступність у формуванні основ безпеки життєдіяльності, навичок екологічної поведінки в довкіллі та впровадженні здоров’язберігальних технологій у дошкільній, початковій, середній і вищій ланках освіти. У роботі взяли участь як вітчизняні науковці, так і закордонні гості – з Польщі та Австрії.

Конференція проходила в рамках плану наукових заходів Міністерства освіти і науки України на 2021 р., Національної Академії педагогічних наук України, Університету Григорія Сковороди в Переяславі, Європейської Асоціації наук з безпеки (Польща), Міжнародної академії безпеки життєдіяльності (Україна), Навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Київської області.

Серед закордонних і вітчизняних наукових установ і вищих навчальних закладів на конференції були представлені: Європейська Асоціація наук з безпеки (Польща); Зальцбурзький університет; Міжнародна академія безпеки життєдіяльності; Міжнародна академія культури безпеки, екології та здоров’я; Національна Академія педагогічних наук України; Національна академія керівних кадрів культури і мистецтв; Університет Григорія Сковороди в Переяславі; Державна установа «Інститут громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва НАМН України»; Львівський державний університет безпеки життєдіяльності; Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини; Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького; Київська державна академія водного транспорту імені гетьмана Конашевича-Сагайдачного; Харківський національний університет міського господарства ім. О. М. Бекетова; професійно-технічні, загальноосвітні та дошкільні навчальні заклади Київщини.

Обговорення глобальних вимірів безпеки життєдіяльності дітей і молоді відбувалося 23-24 вересня 2021 року в режимі форуму на платформі Zoom під час секційних засідань «Безпека життєдіяльності дітей і молоді» та «Здоров’язбережувальний супровід у системі освіти».

Пленарне засідання конференції вітальним словом відкрила доктор історичних наук, професока, завідувачка кафедри медико-біологічних дисциплін і валеології факультету фізичної культури, спорту і здоров’я Університету Григорія Сковороди в Переяславі Надія Коцур, яка акцентувала увагу на важливості заходу в світлі викликів сучасності, побажала присутнім плідної роботи та цікавих дискусій.

У рамках секції «Безпека життєдіяльності дітей та молоді» розглядалися актуальні питання підготовки учнівської та студентської молоді з різних напрямів безпеки життєдіяльності, проблеми міжнародної безпеки, актуальні питання підготовки учнівської та студентської молоді з різних напрямів безпеки, різні види небезпек школярів в освітньому середовищі, безпечні умови життєдіяльності дітей і підлітків у професійно-технічних, загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладах.

У межах секції «Здоров’язбережувальний супровід в системі освіти» обговорювалася низка питань щодо застосування здоров’язберігаючих технологій у закладах дошкільної, середньої та вищої школи. Розглянуто питання порушення сучасного стану соматичного, психічного та репродуктивного здоров’я школярів і студентів, а також шляхи вирішення цієї проблеми. Особливу увагу приділили питанням безпечної організації дистанційного навчання та збереження здоров’я дітей і підлітків в умовах пандемії Covid-19.

Підсумовуючи, зауважимо, що Університет Григорія Сковороди в Переяславі постійно ініціює наукові семінари та конференції, покликані привернути увагу громадськості до важливості вивчення основ безпеки життєдіяльності на рівні культури гігієнічного, медичного та соціального виховання – як у родині, так і в навчальних закладах.

Матеріали конференції опубліковані у збірнику наукових праць «Безпека життєдіяльності, екологія і охорона здоров’я дітей і молоді ХХІ сторіччя: сучасний стан, проблеми та перспективи» (Переяслав, 2021) та в четвертому випуску колективної монографії «Здоров’я дітей та підлітків: психолого-педагогічні аспекти» (Переяслав, 2021).

Варто зазначити, що обговорені на конференції питання посилять інтеграцію природничої та гуманітарної науки, освіти і практики, збагатять науковий соціум новими концептуальними підходами до безпеки в площині «людина-суспільство-природа».

 

Прес-центр кафедри медико-біологічних дисциплін і валеології