«Нітрати в харчових продуктах: оцінка ризиків для здоров’я». Які підсумки вивело лабораторне заняття з елементами тренінгу? [ВІДЕО]

Факультет фізичної культури, спорту і здоров’я > Новини кафедри медико-біологічних дисциплін і валеології > «Нітрати в харчових продуктах: оцінка ризиків для здоров’я». Які підсумки вивело лабораторне заняття з елементами тренінгу? [ВІДЕО]

У світі з кожним роком все менше овочів і фруктів, про які можна сміливо сказати – екологічно чисті на 100%.  Як же захиститися від нітратів, і наскільки вони можуть бути небезпечні? Відповідь на це питання шукали 25 лютого 2021 року, в межах співпраці кафедри медико-біологічних дисциплін і валеології факультету фізичної культури, спорту і здоров’я із Державним професійно-технічним навчальним закладом «Переяслав-Хмельницький центр професійно-технічної освіти», коли на базі Університету імені Григорія Сковороди в Переяславі було проведено лабораторне заняття з елементами тренінгу «Нітрати в харчових продуктах: оцінка ризиків для здоров’я». Заняття було організовано для здобувачів освіти ІІІ курсу спеціальності «Кухар, кондитер» викладачем хімії, біології і екології Тетяною Новіковою спільно із кандидатом історичних наук, доцентом кафедри Катериною Вариводою.

На початку заняття з вітальним словом до здобувачів освіти звернулася доктор історичних наук, професор, завідувач кафедрою медико-біологічних дисциплін і валеології Надія Коцур, акцентувавши їх увагу на важливостях розвитку здоров’язбережувальної компетентності в майбутніх фахівців за професією «Кухар, кондитер». Надія Іванівна окреслила аспекти використання нітратів і нітритів у якості консервантів для харчових продуктів, особливості накопичення нітратів у овочах і фруктах, наслідки впливу нітратів та нітритів на організм людини. Не оминула професорка й питання щодо професійної орієнтації та професійного вибору майбутніх абітурієнтів, окресливши найбільш вагому інформацію щодо спеціальностей університету, матеріально-технічного забезпечення, особливостей освітнього процесу. Підсумовуючи, вона зазначила, що сковородинівський університет буде радий бачити здобувачів освіти ДПТНЗ «Переяслав-Хмельницький центр професійно-технічної освіти» в якості своїх студентів.

У відповідь Тетяна Мельник і усі присутні подякували поважній доповідачці за змістовну міні-лекцію та вручили їй «Подяку за сумлінну багаторічну співпрацю, високий професіоналізм, вагомий особистий внесок у підготовку молодої зміни кваліфікованих робітників».

Надалі, у ході заняття, здобувачі освіти були розподілені шляхом жеребкуванням на дві команди, кожна з яких пройшла 5 станцій, виконуючи запропоновані на них завдання:

Станція «Хімічна» передбачала визначення піктограм шкідливих речовин та ознайомлення із правилами безпеки, яких необхідно дотримуватися при використанні відповідних реактивів (барій нітрат, калій нітрат, натрій нітрит – прим.авт.). У результаті опрацьованого матеріалу учасники команд зробили висновок про токсичність солей нітратної кислоти.

У межах «Фізіологічної» станції команди ознайомилися із допустимою середньодобовою дозою нітратів враховуючи масу тіла людини, а також склали план дій щодо надання долікарської допомоги при підозрі на отруєння нітратами.

«Продуктова» станція передбачала групування харчових продуктів у порядку зростання кількості нітратів. Здобувачі освіти використали набуті під час навчання знання, і відмінно впоралися із завданням.

Станція «Інформаційно-ресурсна» передбачала створення плакату на тему «Нітрати у харчових продуктах» – на окремих наліпках командам необхідно було зазначити способи зменшення кількості нітратів у продуктах харчування.

Завершальною була станція «Санітарно-епідеміологічна», на якій, командам необхідно було провести йонометричне визначення нітратів в продуктах харчування за допомогою нітрат селективного електроду. З цією метою було підготовлено три кошики із овочами та фруктами (домашнього виробництва, куплених в супермаркетах «АТБ» і «Еко Маркет»), а також м’ясними продуктами (домашнього виробництва (дві 100 г ковбаски, одна з яких приготована з додаванням 0,1 г KNO3), магазин «СвіжеНа» – прим.авт.).

Не можемо не поділитися результатами, здобутими у ході дослідження, з аудиторією читачів цього матеріалу, позаяк вона справді пізнавальна та корисна для широкого кола читачів:

Назва продукту Показник нітратоміра

мг/кг

Рівень вмісту нітратів
Супермаркет «АТБ»
Яблуко зелене 30 норма
Яблуко червоне 30 норма
Банан 30 норма
Капуста листя 220 / качан 1100 норма / підвищений
Огірок 40 норма
Помідор 30 норма
Морква 30 норма
Буряк 250 норма
Картопля 160 норма
Цибуля ріпчаста 30 норма
Кріп 30 норма
Петрушка 0 норма
Еко Маркет
Яблуко зелене 30 норма
Яблуко червоне 30 норма
Банан 80 норма
Капуста пекінська листя 180 / качан 650 норма / норма
Огірок 70 норма
Помідор 30 норма
Морква 30 норма
Буряк 210 норма
Картопля 240 норма
Цибуля ріпчаста 30 норма
Кріп 0 норма
Петрушка 0 норма
Домашнього виробництва
Яблуко 30 норма
Капуста 120 норма
Морква 40 норма
Буряк 80 норма
Картопля 60 норма
Цибуля ріпчаста 30 норма
Магазин «СвіжеНа»
Сосиски дитячі (сардельки) 30 норма
Сосиски малятко 30 норма
Сосиски Білоруські 30 норма
Салямі пікантна (ковбаса сирокопчена) 30 норма
Шинка Полтавська 30 норма
Балик марочний 30 норма
Ліверна печінка 30 норма
Домашнього виробництва
Ковбаса печена 30 норма
Ковбаса печена з додаванням нітратів 30 норма

Відтак, командами було визначено, що концентрація нітратів у перевірених харчових продуктах перебуває у межах норми. Також встановлено, що при термічній обробці м’ясних продуктів (а саме запіканні в духовці – прим.авт.), частина нітратів руйнується, а інша переходить у відвар, тому його не бажано використовувати в їжу.

Пропонуємо Вам відчути атмосферу лабораторного заняття з елементами тренінгу переглянувши відео з місця події:

У підсумку заняття здобувачами освіти було визначено низку рекомендацій щодо запобігання негативного впливу надлишків нітратів на здоров’я людини. Залюбки поділимося ними й з Вами:

  1. Вживати слід виключно свіжоприготовані овочеві блюда. Салати слід готувати безпосередньо перед їх вживанням і відразу з’їдати, не залишаючи на потім. У свіжоприготованих салатах й інших овочевих блюдах, що постояли певний час в холодильнику, нітрати перетворяться в нітрити. Не рекомендуємо готувати їжу про запас чи купувати готові салати, адже вони можуть бути приготовлені досить давно.
  2. Пам’ятайте, що при митті та термічній обробці овочів знижується кількість нітратів. Так, при вимочуванні – на 20–30 %, а при варці на 60–80 %. Зокрема, у капусті – на 58 %, у столовому буряку – на 20 %, у картоплі – на 40 %. Також слід пам’ятати, що при посиленому митті і бланшуванні (обварюванні кип’ятком – прим.авт.) овочів з водою виходять не лише нітрати, проте і цінні речовини: вітаміни, мінеральні солі і інші.
  3. Аби знизити кількість нітратів в старих бульбах картоплі, їх слід залити 1% розчином солі. У патисонів, кабачків і баклажанів необхідно зрізати верхню частину, яка знаходиться біля плодоніжки. Зважаючи на те, що нітратів більше в шкірці овочів та фруктів, то їх (особливо огірки і кабачки – прим.авт.) бажано очищати від шкірки, а у пряних трав варто викидати їх стебла і використовувати лише листя. У огірків, буряка, редиски варто зрізати обидва кінці, оскільки тут найвища концентрація нітратів.
  4. При консервації на 20–25 % зменшується вміст нітратів в овочах, особливо при консервації огірків та капусти. Причиною цьому є те, що нітрати переходять в розсіл і маринад, тому їх варто виливати при вживанні консервованих овочів в їжу.
  5. Зберігати овочі та фрукти краще в холодильнику, оскільки при температурі +2°С унеможливлюється перетворення нітратів в отрутніші речовини – нітрити.
  6. Аби зменшити вміст нітриту в організмі людини слід в достатній кількості використовувати в їжу вітамін С (аскорбінову кислоту) і вітаміни А, Е, В9, оскільки вони знижують шкідливу дію нітратів і нітриту. Аскорбінова кислота, а також вітаміни А і Е – інгібітори, які нейтралізують шкідливу дію нітратів, що потрапили в організм.

Уже по завершенні тренінгу Катерина Варивода провела для здобувачів освіти з партнерського закладу освіти екскурсію авдиторіями університету, зосередивши їх увагу на особливостях освітнього процесу різних факультетів, описі спеціальностей за якими проводиться підготовка здобувачів освіти в університеті, аспектах організації студентського самоврядування університету, можливостях для творчого зростання в межах Університету Григорія Сковороди в Переяславі. Сподіваємося, вже у вересні побачити наших гостей в коридорах альма-матер у якості студентів.

 

Прес-центр кафедри медико-біологічних дисциплін і валеології